![]() |
Kirmizi yada beyaz sarap olmak
KIRMIZI YADA BEYAZ SARAP OLMAK >>Okul arkadasiydik. Adi sani duyulmus ozel sektor sirketlerinde ust duzey >>yoneticilik yapmisti. Taniniyordu. Kendi isini, sirketini kurar diye >>beklerken her seyi birakip Tekirdag yakinlarinda aldigi bag ile >>sarapciliga baslamisti. Ustelik ailesini de beraberinde suruklemisti.Bir >>tur kacis, inzivaya cekilme gibi dusunmus orta yas bunalimi olarak >>yorumlamistik.Birkac yil haber alamadik. Unutturmustu kendini. >>Hastanemizde yatan bir yakininin saglik sorunu icin aramasa, israrla davet >>etmese belki tatile giderken yolumuzu Tekirdag'dan gecirip ugramayacaktik. >> >>Bir gece konaklayip yolumuza devam etme sozu alarak oglene dogru bag evine >>ulastik. Hasret giderdik. Eslerimiz, cocuklar hepimiz mutlu olmustuk,bu >>karsilasmadan. Bahcede yuruyuse ciktik. Baglarini gezdirdi, uzumlerini >>tanitti. Farkli uzum cesitleri oldugunu soylese de henuz koruk >>halindeydiler ve hepsi biri birine benziyordu. Ozellikle kinali yapincak >>adli uzumun yoreye has oldugunu, soyu tukenmek uzereyken uretip >>cogalttigini heyecan icinde anlatti. Bu uzumun yore insani gibi biraz >>yabani, kavruk ve sert kabuklu oldugunu gunesi ve ruzgâri yedikce >>lezzetlenen kokulu kucuk taneli uzume donustugunden soz etti. >> >> >> >>Sonra saraphaneyi gezdik. Uzumun sarap haline gelene kadar hangi >>asamalardan gectigini anlatti. Konu cocuklarin ilgisini cekmemis disarida >>oyuna dalmislardi. Is ortaminda gayet ciddi ve resmi olan arkadasimin >>sarap ve uzum konusunu anlatirken cocuksu nese icinde oldugunu gormek, >>sasirticiydi dogrusu. >> >> >> >>Bilinen Italyan markalarindan giyinmeye ozen gosteren, her gun taktigi >>farkli kravat ile ilgi ceken arkadasim gitmis yerine eski bir gomlek ve >>sort ile gayet pejmurde gorunen biri gelmisti. Evinde hizmetciler >>calistiran o adamin yerinde kendi islerini yapa ve hatta konu komsunun >>islerine de el atan farkli biri vardi sanki. >> >> >> >>Bir ara durdurdum ve "tum bunlar neden?" diye sordum. Gulumsedi. Eliyle >>gogsunu isaret edip cok stresli gecen bir gunun aksami gecirdigi kalp >>krizinin hayata bakisini degistirdigini, krizden sonra kendini cok >>zorlamadan yasama karari aldigini anlatti. >> >> >> >>Verdigi yaniti pek yeterli bulmadigimi, ayni is ortaminda daha az >>yorularak da calisabilecegini soylemem uzerine mahzene inip birkac sarap >>sisesi ile geri dondu.Birinci siseyi acip tadina bakmami istedi. Son >>derece lezzetli, taze uzum kokusu dahi alabildiginiz hafif buruk bir >>kirmizi sarapti. Begendigimi gorunce ikinci bir sise daha acti. Bu kez >>daha az kokulu, eksimsi bir beyaz sarapti actigi. >> >> >> >>- Kirmizi cok daha kokulu lezzetliydi, beyaz olani ise pek begenmedim. >> >> >> >>- Ben de ayni fikirdeyim. Kirmizinin lezzeti beyaz sarapta yok. Ama ikisi >>de ayni bagin uzumunden elde eiliyor. >> >> >>- Nasil oluyor bu? >> >> >>- Bilmeyenler kirmizi uzumden kirmizi sarap, beyaz uzumden beyaz sarap >>yapildigini sanirlar. Hâlbuki hangi renk olursa olsun uzumu toplayip fazla >>ezmeden sadece suyunu cikarir fermente edersen sarap beyaz olur.Eger >>uzumun suyunu cikarirken iyice ezip kabugunu, cerini copunu,cekirdegini >>ise dâhil edersen elde ettigin sarap kirmizi olur. O begendigin kirmizi >>saraba lezzetini kokusunu veren de uzum ile birlikte ezilen ceri, copu, >>cekirdegi, kabugudur.Kadehlere tekrar kirmizi sarap doldurdu; >> >> >>- Bilirsin, sarapcilik ile eskiden beri hobi olarak ilgileniyordum.Kalp >>krizi gecirip hastanede yatarken onceleri ayni yasta bircok arkadasimin >>basina boyle bir olay gelmedigi icin isyan ettim. Sonralari durumu >>kabullenip daha sogukkanli baktikca saraplar geldi aklima. >> >> >>- Nasil yani? >> >> >>- Beni bilirsin. En iyi okullardan en iyi dereceler ile mezun oldum. >>Kapastemin farkindaydim ve hep onu zorlayacak isler ile ugrastim. Basarili >>oldugum soylenebilir ama hep yapabilecegimin en iyisini yapmaya >>ugrasmistim. Cevremdekiler de boyle istiyordu, alkis tutuyorlardi. Hatta >>cocuklarim icin de ayni tarz yasamin dogru olduguna inaniyordum. Ama >>kendimi çok zorladim ve kalbim erkenden tekledi. >> >> >> >>- Eeeee? >> >> >>- Anlamiyor musun? Hepimiz ayni bagin uzumuyduk. Kimimiz kendini cok >>sıktırmadan beyaz sarap olmaya yoneldi. Ben ise kendimi iyice sıktırıp >>ezdirip kirmizi sarap olmaya cabaliyordum. Sarabimin lezzetli olmasi >>begeniliyor ama hayata bir kez geliyoruz. Bu kadar sıkılmaya degmez diye >>dusundum. >> >> >>- Sen de kendini bu kadar zorlamaktan vazgecip buralara kactin, oyle mi? >> >>- En azindan kendimi biraz daha az sıktırıp beyaz veya roze sarap olmayi >>istedim. Onun icin buradayim. Dahasi cocuklarimin da bunun farkinda >>olmalarini, hayati basariya indeksli yaris olarak gormemeleri icin bu >>karari aldim. Bastan yadirgasa da esim de katildi buralarin hayatina. >>Koyun ilkokulunda cocuklara resim ve drama dersleri veriyor. Ben de >>satranc ogretiyorum. Cocuklarim da o okuldalar. >> >> >>- Umarim mutlusundur. >> >> >>- Bilirsin, hizli yasardim. Mutlulugu hizda arayanlardandim. Eskiden olsa >>hic acmazdi beni buralar. Buraya gelince anladim ki beklentilerini >>azaltinca hayat sana mutlulugu kendi elleriyle sunuyormus. Gerisi >>kosusturmakmis. Kadehini kaldirdi. "Hayata ve dostluga" diyerek >>tokusturduk. >> >>Saraphaneden ciktigimizda bahcede cocuklarimizin nese icinde oyuna dalmis >>oldugunu gorduk. Ertesi gun yola cikarken "begenmistin" diyerek birkac >>sise kirmizi sarap hediye etti. Eylul'de bag bozumuna beklediklerini >>soyleyerek ailecek ugurladilar. Bir daha Tekirdag tarafina yolumuz dusmedi >>ugrayamadik, baglarina. Hediye ettikleri saraplari acip icmeye de >>kiyamadik. Dost hatirasi olarak duruyorlar, bufede. >> |
Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 03:37 . |